17 marca 2024 w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej odbył się konkurs skierowany do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi. Uczestnicy mogli zgłaszać po 3 prace konkursowe w dwóch kategoriach, tj. „Zamknięte w słoiku” oraz „Danie mięsne”. Tegoroczna edycja była kontynuacją konkursów „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i „Kobieta Przedsiębiorcza”, mających na celu docenienie zaangażowania i wkładu przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich w kultywowanie regionalnych tradycji oraz upowszechnianie wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny. W tym roku motywem przewodnim było efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Inicjatywa została objęta Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy, podobnie jak pięć poprzednich edycji.

Z gminy Ostrów Lubelski w konkursie udział wzięły 3 koła: KGW Kolechowice, Ostrowianki Polesianki i "Kaznowianki" z Kaznowa. Wszystkie panie przyjechały z nagrodami.

KGW Kolechowice – II miejsce za potrawę „konfit z gęsi w gęsim tłuszczu”

KGW Ostrowianki Polesianki – wyróżnienie za potrawę „salceson z kurczaka”

KGW Kaznowianki – wyróżnienie za potrawę „kiełbasa w słoiku”

                                                                                                                                      Jolanta Lato

                                                                                                                                       KGW Kolechowice