W niedzielę 2 października 2016 r. na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie odbył się III Lubelski Kongres Sołtysów. Tematem kongresu była rola sołectw we wdrażaniu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Impreza miała na celu zaktywizować mieszkańców lubelskich wsi oraz sprowokować uczestników do dyskusji o funduszu sołeckim. Bardzo ważną częścią programu Kongresu była Konferencja, która informowała o roli sołectw we wdrażaniu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Z referatami wystąpili: Pan Mateusz Winiarski Zastępca Dyrektora Departamentu PROW, który przedstawił informację o założeniach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020, Pan Antoni Skrabucha Dyrektor LODR, który omówił działanie pn. „Restrukturyzacja Małych Gospodarstw” oraz Pan Sławomir Struski Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska, który przekonywał, iż produkt regionalny i tradycyjny może stać się dodatkowym źródłem dochodu gospodarstw rolnych.
Zaproszeni goście oraz osoby zwiedzające skansen mogły uczestniczyć w degustacji produktów regionalnych i tradycyjnych na specjalnie przygotowanym stoisku promocyjnym. W trakcie trwania kongresu przeprowadzono 3 konkursy kulinarne: na najlepszą potrawę rybną, na najlepsze danie mięsne oraz na najlepsze ciasto tradycyjne. Zgłoszono 49 potraw. Komisja konkursowa, której przewodniczył Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Pan Grzegorz Kapusta miała spory problem z wyborem zwycięzców. W konkursie na najlepsze cisto tradycyjne przez naszą gminę został zgłoszony "Piernik marchwiowy" wykonany przez mieszkanki i sołtysów Ostrowa Lubelskiego. Ponadto emocji oraz dobrego humoru dostarczyły uczestnikom występy zespołów ludowych z województwa lubelskiego.
Źródło: http://lubelskie.ksow.pl/